Prenos znanja: Spremljanje rabe energije v podjetjih




03 / 04 / 2023
Prenos znanja
Spremljanje rabe energije v podjetjih je pomembno, saj lahko pomaga pri zmanjševanju stroškov, izboljšanju učinkovitosti poslovanja ter hkrati zmanjševanju vpliva podjetja na okolje.

Na drugem prenosu znanja smo s sogovorniki govorili o ukrepih in izzivih, ki jih imajo podjetja  s spremljanjem rabe energije. Pogledali smo katere korake lahko podjetja izvedejo za spremljanje rabe energije, kot so: izvedba energetskega pregleda z energetskim managerjem, uporaba energetskih merilnikov, energetsko upravljanje, sodelovanje z dobavitelji energije in usposabljanje zaposlenih.

Peter Ušeničnik, vodja marketinga v Schneider Electric je predstavil ključne korake na poti do uspešnega spremljanja rabe energije. "Izvedbi razširjenega energetskega pregleda v podjetju naj sledijo meritve na preprostejših sistemih, kjer se določijo ukrepi za upravljanje s porabo energijo potem pa se meritve in ocena ukrepov ponovi pri kompleksnejših sistemih. Tu se upravljanje s porabo energije ne konča, pomembno je, da se podjetje zaveda, da je upravljanje z energijo ponavljajoč proces in da izpostavi povratno zanko preko katere zopet oceni in po potrebi optimizira porabo energije in sisteme merjenja porabe." Ob tem je še opozoril na pomembnost vloge energetskih menedžerjev v podjetjih. 

Boštjan Štruc, direktor, Merkur Energija pojasnjuje, da so s pomočjo naprednih sistemov merjenja porabe energije v pilotnem projektu, ki je zajemal tretjino Merkur trgovin, uspeli znižati stroške energije za več kot 30%. Njihova zgodba o aktivnem upravljanju s porabo energije izvira iz podražitve energije in vprašanja kaj lahko na tem področju naredijo. V ta namen so vzpostavili energetski informacijsi sistem, ki omogoča celostno upravljanje porabe energije. Pametni  informacijski sistemi nadzora porabe energije imajo  pozitivne okoljske in ekonomske učinke prav tako pa tudi upravljalske, saj omogočajo časovno optimizacijo zajemanja podatkov in vodenja evidenc ter možnosti hitrega odziva na odstopanja in s tem preprečevanje tveganj. 

Pri podjetju Termoshop se je aktivno spremljanje energije začelo s strateško odločitvijo, da želijo do leta 2020 v podjetju uporabljati izključno obnovljive vire energije (izključujoč transport). Danijel Vuk, pomočnik glavnega direktorja, Termoshop je izpostavil, da imajo trenutno na poslovni stavbi Termoshop nameščene naprave kot so sončna elektrarna, toplotna črpalka, baterijski hranilnik električne energije in druge rešitve, ki jim pomagajo pri zmanjšanju in optimizaciji porabe energije. Ob tem pa so prišli do spoznanja, da vsaka od naštetih naprav zahteva svoj operacijski sistem in pobira svoje podatke. Tega izziva so se v podjetju Termoshop lotili tako, da so začeli razvijati platformo, ki bo združevala različne sisteme združevala in pripomogla pri lažjem nadziranju zbranih podatkov po teh sistemih. Digitalni produkt bo kmalu tudi na tržišču.  

Na okrogli mizi sta energetsko manj invazivna, Trimo in Ekonomska fakulteta v Ljubljani predstavila primere dobrih praks, ki so jih vzpostavili v organizacijah.

Boštjan Černe, vodja razvoja produktov, Trimo poudarja, da v podjetju že več let delujejo trajnostno. "Čeprav smo tipično energetsko ne intenzivno podjetje, že od leta 2001 spremljamo porabo energije in vode. Do nedavnega smo porabo spremljali ročno, preko odčitavanja števcev, trenutno pa smo v fazi prehoda na inteligentne sisteme." Izpostavil je, da jim praksa zbiranja podatkov o porabi energije ni tuja saj so te podatke od njih že zahtevale stranke iz tujine, v Sloveniji pa jih trenutno zahtevajo banke. Opomnil je tudi, da jim bodo ti podatki in sistemi za zbiranje podatkov o porabi energije omogočili, da se držijo zavez, ki so jih postavili na Science based targets initiative in sicer, da postanejo ogljično nevtralno podjetje do leta 2050.

Na Ekonomski fakulteti v Ljubljani pa so se optimizacije porabe energije najprej lotili leta 2008, s prenovo fasade. Dušan Jerše, vodja finančno računovodske službe na Ekonomski fakulteti v Ljubljani pove, da so do leta 2014 na vseh stavbah fakultete postavili sončne elektrarne in se lotili celovite energetsko učinkovite sanacije, ki je zajemala menjavo celotne osvetljave in vseh energetskih naprav. Izpostavil je spodbuden podatek, ki kaže, da je fakulteta v sedmih letih skozi prihranke iz celovite energetsko učinkovite sanacije že uspela povrniti del investicije. "Učinkovita energetska sanacija ni dovolj za doseganje zadanih ciljev, ključnega pomena je učinkovito upravljanje z vsemi energetskimi napravami in porabo energije na način kot to dela energetski manager."
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.