Za nove trajnostne rešitve bomo morali razmišljati popolnoma drugače, kot smo bili vajeni doslej




28 / 09 / 2023
Desire
V tem tednu je potekala že druga delavnica v sklopu projekta Desire, ki se osredotoča na iskanje rešitev za oblikovanje in prenovo trajnostnih mest. Namen delavnice je bil spodbuditi ključne deležnike k iskanju priložnosti za sodelovanje in oblikovanje skupne vizije zelene preobrazbe območja BTC City.
Delavnica je obravnavala 5 ključnih tem:
  • Pametno upravljanje z energijo, stavbami, mobilnostjo in ESG podatki ter zelena tehnologija.
  • Urejanje privlačnega in odpornega odprtega prostora (okolje, biodiverziteta).
  • Spodbujanje principov krožnega gospodarstva (lastno poslovanje, najemniki, kupci).
  • Sodelovanje deležnikov (lokalna skupnost, potrošniki, zaposleni, partnerji).
  • Iskanje potencialnih inovativnih storitev, rešitev, projektov.

Upravljanje stavb predstavlja enega izmed zahtevnejših korakov, ki pa bo v BTC City Ljubljana nujen. Prvotni namen številnih zgradb je namreč skladiščenje blaga, zato mnoge že delujejo na robu svojih zmogljivosti. Na tem področju je najbolj prodorna predlagana rešitev bila prenova najranljivejših stavb s principom gradnje v višino ali globino. Na ta način bi lahko kritične objekte povišali, s tem ohranil poslovne površine in hkrati pridobili dodaten prostor za zelenice ali zajezitev iz odpadne vode, ki bi zmanjšale učinek toplotnega otoka, s katerim se trenutno soočajo.

Na področju trajnostne mobilnosti so bile predlagane multimodalne iniciative, kot na primer aplikacije za deljenje prevoza zaposlenih na območju BTC, in pobuda za ponovno vzpostavitev železniške povezave iz centra mesta. Partnerji vidijo območje BTC City Ljubljana kot nepogrešljiv One-stop-shop, kjer obiskovalci na trajnosten način preživijo večji del dneva in opravijo vse pomembnejše aktivnosti.

Krožnega gospodarstva se je dotaknilo precej sodelujočih. Prav vsi si želijo vzpostaviti krožen model poslovanja, ki bo poskrbel, da nikoli več odpadka ne bomo gledali kot na smeti, ampak kot na surovino. V tem duhu je velika večina videla BTC kot osrednji center, ki bi združeval popravljalnice, izposojevalnice, izmenjevalnice, zbirni center in podobne trgovine z izdelki iz druge roke.

Udeleženci niso izpustili niti družbenega vidika in se strinjali, da je na tej točki potreben predvsem premik v sistemu vrednot. Vključiti je potrebno ranljive skupine, upokojence in otroke, da bi BTC postal nekakšno središče za druženje, kjer se prepredajo in sodelujejo različne interesne skupine ter generacije. Blagodejno bi bilo tudi, da se partnerji med seboj povežejo. Dobra povezovalna pobuda je bila predvsem ideja delitvene ekonomije.

Ozaveščenost postopoma raste in že lahko opažamo prehajanje na drugačne, bolj trajnostne načine življenja. Na tej točki so projekti kot Desire izvrsten vzvod, ki nam pri iskanju novih poti in idej pomagajo, da pospešimo razvoj in si upamo razmišljati drugače.

CER Partnerstvom za trajnostno gospodarstvo v sodelovanju z družbo BTC delujeta v evropskemu projektu DESIRE – Designing the Irresistible Circular Society – ki se osredotoča na iskanje rešitev za oblikovanje in prenovo trajnostnih mest. V dvoletnem projektu, katerega nosilec je danski partner Bloxhub sodeluje 24 partnerjev iz petih evropskih držav. Partnerji projekta se v okviru projekta soočajo z glavnimi izzivi, s katerimi se spopadajo družbe in mesta: podnebne spremembe, izguba biotske raznovrstnosti in izčrpavanje virov. Projekt bo s svojimi trajnostnimi in inovativnimi rešitvami v smeri izboljševanja okolja in kvalitete bivanja podpiral misijo Evropske unije za dosego 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do 2030.
 
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.