Zmagovalne ideje - Climathon Ljubljana 2021




10 / 12 / 2021
CER
Na letošnjem hekatonu Climathon Ljubljana je sodelovalo 6 skupin, ki so iskali ideje in rešitve kako spodbuditi prebivalce Ljubljane k boljšemu upravljanju z odpadki in sooblikovanju mesta brez odpadkov. Od idej se je kresalo tri dni, ko je tri članska žirija v sestavi Tjaša Ficko, podžupanja MOL, Mojca Markizeti, vodja trajnostnega razvoja in regulative v Iskraemeco in Bart Stegeman, predstavnik Climate KIC v Sloveniji, izbrala končno zmagovalko.

Po mnenju žirije si je zmago prislužila ideja – Aplikacija Pobarvaj svet! Ideja združuje tako inovativni kot uporabni del, da se jo izvesti, ima potencial rasti,  vključuje vidik krožnega gospodarstva in družbene odgovornosti ter krepitev blagovne znamke podjetja.

Aplikacija »Pobarvaj svet« predvideva vzpostavitev digitalne platforme, ki povezuje proizvajalca, individualne uporabnike in profesionalne uporabnike, javne ustanove, umetnike, odlagalne centre, z namenom minimizirati odlaganje, ( recikliranje, sežiganje...) odvečnih barv na vodni osnovi.

Ekipa: Ljubljanski kanistri: Jure Žugman, Marcel Lejko, Norma De Saint Picman, Aleš Pirc.

Najbolj uporabna ideja je po mnenju žirije Žajfe za Ljubljano, projekt zbiranja odpadne kopalniške embalaže za zero waste park Tivoli. Ideja je, da se odpadno embalažo predela v uporabno pohištvo – klopi, zabojniki za smeti, igrala, korita za rastline in se z njimi opremi park Tivoli.

Ekipa: Modre vrane: Miha Škrokov Matej Težak Jurka Jeran Nadja Košmrlj

Najbolj inovativna predstavljena ideja pa je bila Od vilic do vil(ic), ki preko preko spletne platforme omogoča sledljivost in transparentnost bioloških odpadkov. Vse od samih proizvajalcev hrane, meščanov in skozi enostaven model zbiranja tako podatkov kot tudi komposta ter socialnih podjetij.

Ekipa: Earth Hackers: Mojca Kodre, Amela Sijarić, Tina Kovačič, Peter Krivic.




Mi smo nad zmagovalci navdušeni, prav tako smo navdušeni nad vsemi predstavljenimi projekti, ki so bili na izjemno visokem nivoju.  S tematiko odpadkov smo odpirali težka vprašanja, ki predstavljajo velik družbeni izziv kot tudi spreminjanje navad posameznikov.
 
Hvala vsem sodelujočim, mentorjem, žiriji, podjetjem Interseroh, Jub, Skaza in Mestni občini Ljubljana, da smo lahko skupaj kreirali nove vizionarske zgodbe!

 
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.