CER med podpisniki odprtega pisma Evropskemu parlamentu za reformo direktive EU o energetski učinkovitosti stavb (EPBD)




18 / 01 / 2023
Zakonodaja
Tri vodilne poslovne, korporativne in vlagateljske mreže, osredotočene na podnebne spremembe – Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC)Corporate Leaders Group (CLG) Europe in Climate Group – so se združile z več kot ducatom drugih evropskih poslovnih združenj in mrež vlagateljev v pismu Evropskemu parlamentu, ki poziva k ambiciozni reformi direktive EU o energetski učinkovitosti stavb (EPBD).

Pismo (na voljo tukaj), je bilo objavljeno in poslano pred glasovanjem v odboru ITRE 9. februarja, poudarja, da z obravnavo neučinkovitega stavbnega fonda EU ni mogoče več odlašati in da je ključnega pomena pri zagotavljanju varnosti in blaginje Evrope v prihodnosti.

V pismu je poudarjeno, da so podjetja in vlagatelji pripravljeni odigrati svojo vlogo pri tranziciji stavbnega sektorja v skladu s podnebnimi in energetskimi cilji EU. Zagotavlja tudi seznam poslovnih rešitev za povečanje energetske učinkovitosti v stavbah, raziskovalne vpoglede v nacionalne politike, ki lahko podpirajo pospešitev razogljičenja in energetske učinkovitosti v stavbah, ter mehanizme za pospešitev naložb v ta ključni sektor.

Pismo pod vodstvom IIGCC, CLG in Climate Group podpisuje tudi petnajst drugih organizacij - We Mean Business Coalition, PRI, WBCSD, B Team, World Green Building Council, EiiF, EuroACE, European Alliance to Save Energy (EU-ASE). ), Euroheat & Power, EURIMA, European Copper Institute, CER Sustainable Business Network Slovenia, Skift Business Climate Leaders, Business Council for Sustainable Development (BCSD) Portugalska in Změna k lepšímu (Change for the Better) Češka.

Stephanie Pfeifer, izvršna direktorica IIGCC, je povedala: »Nepremičnine so pomemben razred sredstev za vlagatelje, hkrati pa je sektor zgradb odgovoren za 40 % celotne porabe energije in 36 % emisij v EU. Zato bodo morali vlagatelji odigrati ključno vlogo, da bo EU izpolnila svoje podnebne in energetske cilje s svojo dodelitvijo kapitala, naložbenimi odločitvami in dejavnostmi skrbništva v zvezi z nepremičninami. Ambiciozna in prenovljena direktiva EU o energetski učinkovitosti stavb bi vlagateljem zagotovila jasnejše in bolj spodbudno okolje za doseganje tega.«

Ursula Woodburn, vodja odnosov z EU, CLG Europe, je dejala: »EU mora zagotoviti pravo energetsko učinkovitost zgradb. Ambiciozni standardi v tej ključni zakonodaji bi zmanjšali emisije, porabo energije v gospodinjstvih in Evropejce dobesedno izolirali pred visokimi cenami in uvozom fosilnih goriv. Podjetja od Evropskega parlamenta pričakujejo jasne in ambiciozne signale, ki bodo zagotovili hitrost in obseg, ki sta potrebna za doseganje naših podnebnih ciljev – to je ključnega pomena tako za naložbe kot za podjetja, da spodbujajo temeljito naknadno opremljanje.”

Mike Peirce, izvršni direktor Systems Change, Climate Group, je dejal: »Zgradbe so neto prednostno področje, saj predstavljajo približno 36 % emisij v EU. Climate Group podpira ta poziv k ukrepanju Evropskemu parlamentu za večjo ambicioznost glede EPBD. To bo pripomoglo k zmanjšanju emisij, vodilo pa bo tudi k večji energetski odpornosti, izboljšanemu zdravju in dobremu počutju stanovalcev v stavbah ter ustvarjanju kakovostnih delovnih mest. Vse zainteresirane strani pozivamo, da si prizadevajo za ta skupni cilj, ustvariti grajeno okolje, primerno za 21. stoletje."

VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.