SmartMOVE – zavzetost partnerjev in pridruženih organizacij kaže na zgodbo o uspehu pri naslavljanju upravljanja mobilnosti zaposlenih




16 / 01 / 2023
SmartMOVE
V veliki sejni sobi Tehnološkega parka se je 15. decembra 2022 odvil 2. sestanek projektnega odbora projekta SmartMOVE: Pametne rešitve za trajnostno mobilnost. Zbrane je uvodoma nagovorila direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) mag. Lilijana Madjar in se jim zahvalila za izjemno zavzetost pri delu, Klemen Gostič, ki pri RRA LUR vodi projekt pa je dodal, da je ta na odlični poti k uresničevanju vseh svojih ciljev, ob tem pa izrazil veliko zadovoljstvo z delom in proaktivno naravnanostjo partnerjev. Da to drži, so ena za drugo dokazale predstavitve izvedenih aktivnosti. Preko videoklica sta se v srečanje vključila tudi predstavnika Raziskovalnega inštituta Nordlansforsking.




IPoP – Inštitut za politike prostora je poročal, da je zaključil z obsežnim anketiranjem zaposlenih na območjih UKC in BTC ter v podjetjih IKEA Slovenija d.o.o. in Studio Moderna d.o.o.. Ugotovili so, da se med obravnavanimi organizacijami najmanj zaposlenih na delovno mesto pripelje kot voznikov z lastnim vozilom v UKC, in sicer 49 %. Ta delež je največji med zaposlenimi na območju BTC, kjer znaša kar 64 %. Analizo potovalnih navad dopolnjujejo še z delavnicami s fokusnimi skupinami in poglobljenimi intervjuji z vodstvom. Za območje Krajinskega parka Ljubljansko barje so slednji tudi zadostovali za temeljito analizo stanja, saj so zaposleni v KPLB kompetentno in jasno opredelili izzive tega območja. V kvalitativni del raziskav se vključuje tudi že Ljubljanski urbanistični zavod (LUZ), ki bo po analizi prevzel taktirko in pripravil mobilnostne načrte po meri organizacij s ciljem znižanja odstotka enoosebnih prevozov z avtomobilom na delovno mesto za vsaj 5 %.

Delovna skupina Inštituta Jožefa Stefana je v tesnem sodelovanju z norveškim partnerjem (Nordlansforsking Institut) napredovala v razvoju kriterialnega sistema Certifikata za trajnostno mobilnost zaposlenih SmartMOVE, ki mu želijo vdihniti čim več motivacijskega naboja. Zasnovali so ga tako, da bodo podjetja lahko periodično preverjala stanje mobilnosti zaposlenih v podjetju in zasledovala cilje za zmanjševanje ogljičnega odtisa iz naslova migracij zaposlenih na delo.

Ob pomoči norveškega partnerja so pri Združenju delodajalcev Slovenije (ZDS) pričeli z intenzivno pripravo specializiranih izobraževanj za podjetja oz. organizacije, vključene v projekt, ki jih bodo izvedli spomladi 2023 in pozvali projektne partnerje k njihovim idejnim prispevkom. Namen usposabljanj je, da interaktiven način omogočijo udeležencem, da prepoznajo negativne učinke, ki so plod izbire prevoza na delo ter ozaveščajo delodajalce o možnostih, ki so na voljo. Zatem bodo povabili vsa podjetja, ki bi jih to zanimalo, k vključitvi v spletno izobraževanje o trajnostni mobilnosti zaposlenih, IPoP pa bo za popestritev teh izobraževanj pripravil poučne videe s predstavitvijo dobrih praks.

V nadaljevanju je CER Partnerstvo predstavilo sila zanimiv in pester pregled zakonodaje in dobrih praks predvsem v Nemčiji, Avstriji in na Nizozemskem, t.j. v državah, ki razpolagajo s številnimi subvencijami za trajnostno mobilnost. Nabor, ki ga bodo sproti dopolnjevali, bo služil za pripravo smernic za oblikovalce politik (tudi) na nacionalni ravni.

Partner GoOpti d.o.o. je predstavil spletno platformo za rezervacijo prevozov na delo www.goopti.com/gremoskupaj, ki jo je razvil za namen izvedbe pilotnega projekta trimesečnih brezplačnih prevozov na delo z organiziranim skupinskim prevozom (februar–april 2023) ter povezave, na katerih bodo prevažali potnike. Z angažmajem RRA LUR so novico o brezplačnih prevozih v obdobju februar, marec in april 2023 uspešno razširili tako nacionalni kot občinski mediji v glasilih ciljnih občin, v sodelovanju s komunikacijskimi službami sodelujočih organizacij pa so jo razširili tudi med zaposlenimi. Zbrali so že preko 300 prijav, ki jih zbirajo do 20. januarja 2023 na www.goopti.com/gremoskupaj/prijava/.

Do konca leta bo zaživela tudi projektna spletna stran. Naslednji večji dogodek za medije in zainteresirano javnost v sklopu projekta je v načrtu že 31. januarja 2023 v Kristalni palači v BTC, in sicer okrogla miza na temo alternativnih oblik mobilnosti na delo. K debati bo povabljen širok krog strokovnjakov s področja učinkovite mobilnosti, vključno z oblikovalci politik na nacionalni ravni.

Plodno interdisciplinarno sodelovanje vseh partnerjev ter sodelovalna naravnanost organizacij, ki so pristopile k projektu SmartMOVE, kaže na možnost velikega napredka pri naslavljanju upravljanja mobilnosti na območjih z veliko prometa preko promocije trajnostne mobilnosti zaposlenih.
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.