GREEN STAR prvo priznanje in orodje za zeleno preobrazbo podjetij




19 / 01 / 2022
Green Star
SPOROČILO ZA JAVNOST
Zelena zvezda je zažarela. Green Star – najboljši odgovor na izzive, tveganja in priložnosti zelenega prehoda.

Dubaj, 18. 1. 2022 – Danes je na svetovni razstavi Expo v Dubaju zažarela zelena zvezda, Green Star in tako postavila piko na i tematskemu sklopu trajnost, zelene tehnologije in les. 

 

Green Star je prvo priznanje za uspešnost podjetij na poti zelene preobrazbe. Nagrajuje, izpostavlja in slavi tiste, ki pogumno, odločno in konkretno ustvarjajo višjo dodano vrednost in profit z manjšim vplivom na podnebje in okolje.


Podnebne spremembe se vedno bolj jasno kažejo v bilancah in rezultatih podjetij. Svet, kot smo ga poznali nekoč, se je za vedno spremenil. Posel tudi. Finančni kazalniki niso več edino merilo uspeha.

Green Star je prvo priznanje za podjetja, ki svoj namen uresničujejo s pozitivnim odtisom na okolje in izboljšujejo kakovost življenj. Je priznanje, ki loči sodobna podjetja od tistih, ki temeljijo na izčrpavanju okolja in ljudi. 

Za podjetja, ki imajo Green Star priznanje velja, da dobro razumejo tveganja zelenega prehoda, imajo ambiciozno zastavljene cilje trajnostnega delovanja in odločno ukrepajo na poti v brezogljično družbo. Green Star podjetjem izboljša ugled in dostop do financ, saj odgovarja na zahteve bank, skladov, in EU razpisov, ki zahtevajo transparentno razkrivanje vplivov poslovanja na podnebje in okolje. 

Green Star je strateško orodje, ki podjetja spodbuja in opolnomoči za zeleni prehod. Je digitalno orodje, ki izmeri podnebni in okoljski odtis podjetja. Preveri skladnost poslovanja z okoljskimi, družbenimi in upravljavskimi, z ESG standardi. Podjetjem omogoča oblikovanje boljših poslovnih strategij, novih poslovnih modelov in konkurenčnih prednosti, povečuje učinkovitost in niža stroške.
 
»Trajnost ni več alternativa, je edina možnost, ki jo imata tako gospodarstvo kot človeštvo. Res je, da zeleni prehod ni enostaven, saj so nova tveganja številna. Prav zato smo razvili Green Star, da  bodo tudi slovenska podjetja uspešna na tej poti in bodo postala zvezde zelenega prehoda,« je ob lansiranju povedal Gregor Benčina, predsednik sveta CER.

Green Star je razvila ekipa strokovnjakov za trajnostni vodenje in upravljanje. Priznanje temelji na mednarodno priznanih standardih in okvirjih okoljskega in trajnostnega delovanja. Pri ocenjevanju uspešnosti podjetij se opira tudi na taksonomijo, to so nove zahteve evropskih zakonodajalcev, ki zahtevajo večjo transparentnost in poglobljeno nefinančno poročanje.

Priznanje podeljuje CER, največje partnerstvo za trajnostno gospodarstvo v Sloveniji. CER združuje preko 100 naprednih, okoljsko in podnebno odgovornih podjetij in organizacij. 

Zahvaljujemo se vam za objavo, saj s tem pomagate širiti vedenje o pomembnosti zelene preobrazbe. 

Več informacij o projektu:
Špela Kržišnik Mesarič, spela.krzisnik@cerslo.si, 031557562 

www.green-star.si
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.