Šefčovič prevzel usklajevanje podnebnih in okoljskih politik EU




25 / 08 / 2023
Vodja zelenega dogovora EU Frans Timmermans je uradno odstopil iz položaja podpredsednika Evropske komisije, potem ko je potrdil, da bo na novembrskih parlamentarnih volitvah vodil koalicijo pod vodstvom nizozemske delavske stranke.

Izvršni organ EU je 22. avgusta potrdil, da bo podpredsednik Komisije Maroš Šefčovič, ki je trenutno odgovoren za medinstitucionalne odnose, zamenjal Timmermansa na mestu podpredsednika Komisije, pristojnega za Evropski zeleni dogovor.

Šefčovič bo začasno prevzel tudi področje podnebnih ukrepov EU, ki ga je doslej vodil Timmermans, dokler nizozemska vlada ne bo imenovala nadomestnega kandidata.

Zeleni posel je v središču mandata Komisije Ursule von der Leyen od leta 2019.

Von der Leyenova je navedla, da bodo Šefčovičeve glavne naloge krepitev čistih industrijskih inovacij, spodbujanje dostopa do ključnih surovin in nadzor nad izvajanjem Evropskega zelenega dogovora. 

Evropska unija ne bo zmanjšala svojih prizadevanj v boju proti podnebnim spremembam, vendar mora izboljšati komunikacijo z industrijo, ki jo skrbijo stroški politik za zmanjšanje emisij CO2, je 29. avgusta dejal novi vodja zelene politike Evropske komisije.

EU se je v zadnjih mesecih soočila z nasprotovanjem zelenih politik s strani nekaterih držav članic in zakonodajnih skupin EU. Poljska toži Bruselj pred sodiščem zaradi podnebnih politik, ki bi po mnenju Varšave poslabšale socialno neenakost, desnosredinski zakonodajalci EU pa so si prizadevali za odpravo novega zakona EU za varstvo narave.

"Ne bomo zmanjšali svojih ambicij," je v Bruslju v skupnem pogovoru za medije dejal izvršni podpredsednik Evropske komisije, Maroš Šefčovič.

"Menim, da moramo izboljšati našo komunikacijo in se hitreje in prej ter natančneje odzvati na nekatere naravne težave, ki se pojavljajo v nekaterih sektorjih."

Šefčovič je predlagal, da bi lahko EU organizirala pogovore med podjetji, ki proizvajajo čisto energijo, in industrijami, ki morajo kupovati vedno večje količine nizkoogljične energije. Podobno bi si lahko prizadevali povezati proizvajalce jekla in cementa s podjetji, ki načrtujejo proizvodnjo nizkoogljičnega vodika, goriva, na katerega težka industrija stavi za zmanjšanje emisij CO2.

VEČ:

Šefčovič bo prevzel položaj zelenega voditelja

Novi okoljski vodja EU obljublja, da ne bo zmanjševal podnebnih prizadevanj

 
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.